Ze kijkt me verwart aan. We hebben het er net over gehad dat altijd eerst goed voor jezelf zorgen, komt ‘het zorgen voor een ander’. Om het wat te verduidelijken geef ik haar het voorbeeld van het zuurstofmasker in een vliegtuig.

De instructie is: Eerst bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen.

“Ja, dat heb ik ook echt nooit begrepen, ik vind dat zo raar! Je zorgt toch eerst voor je kind en dan pas voor jezelf?”

Daarmee bevestigt ze voor mij dat de ander in haar leven centraal staat en niet zijzelf.

 

Ik leg haar het principe uit:
Zuurstof is essentieel als je hoog in de ijle zuurstofarme lucht vliegt. Zonder zuurstof ben je binnen een paar minuten buiten bewustzijn en daarna treed al snel de dood in. De eerste gevolgen van zuurstoftekort kunnen al binnen 20 tot 30 seconden optreden en dan kan je niet meer adequaat handelen.

airplane instruction

Dan kun je je kinderen bijvoorbeeld al niet meer helpen bij het opzetten van een masker. Dus daarom eerst zelf en dan adequaat met zuurstof het masker opzetten bij je kind en anderen die je hulp nodig hebben.

Ik zie aan haar gezichtsuitdrukking dat ze dit begrijpt maar ze kan de vertaalslag naar haar eigen leven hier op de aarde met voldoende zuurstof (lees energie) nog niet maken. Ik vraag haar wat voor gevoel ze krijgt als ze zichzelf als prioriteit nummer1 mag neerzetten in haar leven.

 

“Dat kan toch niet? Dan vinden anderen mij egoistisch. Raken ze teleurgesteld in mij. Of misschien zelfs wel boos en gaan ze weg.”

 

De Pleaser

De Pleaser in haar laat goed van zich horen.
De Pleaser is vooral gericht op wat anderen nodig hebben.
Pleasers hebben het begrip service uitgevonden.
En ze zijn er goed in, vaak weten ze al veel eerder wat jij nodig hebt dan jezelf.
Iedereen heeft in meer of mindere mate een pleaser in zich.
Niks mis met de Pleaser, totdat de Pleaser dit gaat doen vanuit de behoefte aan waardering en erkenning.

 

Als je als kind hebt geleerd dat iemand pleasen betekent dat je de liefde en erkenning krijgt (je hebt je aangepast) en als je dat niet doet, je te horen of te voelen krijgt dat je geen lief kind bent dan en zelfs egoistisch, dan kan de Pleaserovertuiging in je voor problemen zorgen in je volwassen leven.

Door altijd maar aan te staan voor de behoeftes van anderen en die van jezelf niet te kunnen vervullen loop je langzaamaan leeg.
En vaak is het ook lastig te weten voor mensen met een sterke innerlijke Pleaser wat ze zelf willen. Die vraag stellen ze zichzelf niet. Totdat bijvoorbeeld iets als een Burn-Out jouw komt vertellen dat het de hoogste tijd wordt om WEL te gaan kijken, wat je wilt en WEL goed voor jezelf te gaan zorgen.


Zelfzorg

Net als mijn lieve klanten.
In een traject staat zelfzorg dan ook centraal. Stap voor stap leert mijn klant om die innerlijke pleaser in te gaan zetten voor zelfzorg. Om van daaruit eerst haar eigen zuurstofmasker op te zetten voordat ze zich met anderen bezig gaat houden.


Meer weten over jouw pleaser en hoe je van pleasen van een ander, pleasure naar jezelf kunt creëren?

Doe dan mee met mijn gratis challenge van-Pleaser-naar-Pleasure.

poster voor PPC

Het duurt een week, elke dag een leuke zelfzorg opdracht die eenvoudig uit te voeren zijn en je hoeft het niet alleen te doen.

Je kunt het prima alleen doen overigens als je dat liever wilt. Maar samen kan dus ook, met andere pleasers hebben we aantal keer een live moment via zoom of facebook, en kun je alles delen in de besloten community.

Kijk hier voor meer info.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.