De eerste keer dat iemand mij een pleaser noemde kwam wel even binnen. Ik was beledigd tot en met. Het beeld dat ik van een pleaser (dus over mezelf) had was vrij negatief. Iemand zonder eigen wil. Iemand die als een puppy achter iemand anders aanhobbelt. Braaf, volgzaam, altijd aardig en beleefd.

Dat wilde ik echt niet zijn. Dus toen iemand mij een pleaser noemde was ik beledigd tot op het bot.

Maar……hier komt het….
Liet ik die gevoelens zien aan de boodschapper? Heeft deze persoon op dat moment aan mij gezien of van mij gehoord dat ik me beledigd voelde?
Eh….nee……

 

 

Want eh als pleaser vond ik dat dus heel lastig. Mijn eigen mening geven. De confrontatie aangaan. Lastige zaken. Want geeft gedoe, ruzie, misschien wel afwijzing (het allerergste voor een pleaser).

Ik had dus ook zelden ruzie of conflicten met anderen. Maar des te vaker met mezelf. Ik verweet mezelf van alles.

Ken je dat, na een confronterend gesprek dat je ineens middenin de nacht weet wat je had moeten zeggen? Of dat je voelt dat je over je grenzen bent gegaan? Dat je eigenlijk zo graag de waarheid zou willen zeggen over wat je echt voelt? En dat het je zo ontzettend moe kan maken?

 

 

 

De waarheid

Ken je dat, na een confronterend gesprek dat je ineens middenin de nacht weet wat je had moeten zeggen? Of dat je voelt dat je over je grenzen bent gegaan? Dat je eigenlijk zo graag de waarheid zou willen zeggen over wat je echt voelt? En dat het je zo ontzettend moe kan maken?

Been there, done that.

 


Mijn innerlijke pleaser is altijd dichtbij. Het is een van de stemmetjes van mijn ego. Op het moment dat er een confrontatie dreigt, ik grenzen ga voelen, er een mening van mij verwacht wordt dan gaat ze aan op volle toeren. Een echte valkuil dus.

Iemand met een sterke innerlijke pleaser vergeet zichzelf te pleasen. Sterke pleasers vergeten regelmatig goede zelfzorg. Het zit zo in het systeem gebakken om op de ander gericht te zijn dat het lastig is om zich direct op zichzelf te richten.

Judith op rug gezien aan het water

Ik heb het aardig kunnen keren en mocht iemand me toch nog een pleaser noemen dan ben ik niet meer beledigd. Sterker nog, ik heb veel meer plezier aan het pleasen. En dat kan jij ook, mocht je je herkennen in deze ervaring.

 


Blije jonge vrouw luistert muziek en zwiept haar haar

MET EEN VAN PLEASER NAAR PLEASURE CHALLENGEWEEK.

Een challenge van 7 dagen die je innerlijke pleaser voor jezelf in gaat zetten. Het is een echte zelfpleaseweek met leuke, speelse en geniet opdrachten. Herken jij iets in mijn ervaring? En wil jij het veranderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.