druppel die in water valtDe dag dat ik 40 werd had ik groots willen vieren. Een feestje met familie en vrienden. In plaats daarvan waren alleen mijn ouders er op die dag en stond ik aan het eind van de dag te huilen van vermoeidheid en een gevoel van paniek terwijl ik het eten aan het koken was. Ik zat er behoorlijk doorheen, en na dit signaal heb ik hulp gezocht.

Ik kwam bij een coach/psychologe en al snel werd duidelijk dat mijn manier van denken mij volledig onderuit haalde. Wat bleek, ik keek alleen maar naar wat niet goed ging in mijn leven en dat geloofde ik ook. Mijn focus lag bijna 100% op wat ik NIET had gedaan, wat ik NIET had gezegd, wat ik NIET had gezien. Ik vertelde mezelf steeds dat ik het NIET goed deed en dat het anders moest. Alleen ik wist niet hoe ik dat moest doen dus ik stelde mezelf steeds weer teleur.

 

Belemmerende vs helpende gedachten

Toen ik me dat realiseerde schrok ik wel hoe onaardig ik naar mezelf was. Ik had BELEMMERENDE gedachten.Ik kreeg een oefening om dat te keren naar HELPENDE gedachten. Een van die opdrachten was om elke dag 5 dingen op te schrijven waar ik tevreden en trots op was die ik die dag had gedaan.

5 dingen……..

Nu kost me dat geen enkele moeite meer maar toen………

Ik werd al heel snel boos op mezelf want zelfs DAT kon ik niet….

Zo vastgeroest was ik in een negatief denkpatroon.

Het heeft uiteindelijk twee weken geduurd voordat ik iets op papier kreeg. En dat vond ik volstrekt ongeloofwaardig en nep voelen. In mij was een hele strenge, veeleisende slavendrijver enorm de baas en het werd hoog tijd dat er een liefdevollere baas in mij aan het stuur kwam te zitten.

Wat ik leerde toen was dat alles wat ik als volstrekt normaal beschouwde wat ik dagelijks deed om bijvoorbeeld voor mijn gezin te zorgen, mijn werk te doen, vriendin te zijn, te zorgen voor mijn ouders op te schrijven. Dat ik dus stilstond bij dat alles wat WEL goed gaat. Bij dat alles wat je WEL doet op een dag. Door dit consequent te doen merkte ik dat ik aardiger werd voor mezelf. De belemmerende gedachten kregen minder aandacht en kosten daardoor ook minder energie. Ik merkte ze sneller op en zette er een helpende gedachte tegenover.

Verandering van leefwijze

Naast het veranderen van mijn leefwijze, heeft deze oefening en behoorlijke impact gehad op het verbeteren van mijn leven. Ben jij je bewust van de toon van je gedachten? Welke zijn in de meerderheid, de belemmerende of de helpende gedachten? Als je merkt dat je meer belemmerende gedachten hebt ga dan eens oefenen met het opschrijven van 5 dingen die je een goed gevoel geven over jezelf. Hoe voor de hand liggend het ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.